Vatandaşa ucuz elektrik ve doğal gaz sinyali

“`html

TBMM Genel Kurulu’nda 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerindeki müzakerelerde Cevdet Yılmaz konuşma yaptı.

“SURİYE’DE YENİ BİR DÖNEM AÇILDI”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM’deki sohbetinde Suriye’deki siyasi duruma dair önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Suriye’de önemli bir dönüşüm sürecine girilmiş durumda. Suriye’nin tüm paydaşlarının temsili sağlanmalı. Bu geçiş sürecinin geniş bir çerçevede sürmesini arzuluyoruz. Terör tehdidini bertaraf etmek öncelikli hedefimizdir. Suriye topraklarından ülkemize yönelik terör tehditlerine asla izin vermeyeceğiz.” şeklinde ifadelerde bulundu.

“İSTİHDAMDA YILDA ORTALAMA 758 BİN KİŞİLİK ARTIŞ BEKLİYORUZ”

Yılmaz, işgücüne katılım ile alakalı olarak “Politika belgelerimizde yer alan hedeflerimiz doğrultusunda, önümüzdeki üç yıl içerisinde istihdamda yıllık ortalama 758 bin kişilik bir artış sağlanmasını ve işgücüne katılım oranının yüzde 56’ya ulaşmasını hedefliyoruz.” sözlerini dile getirdi.

“DEZENFLASYON DÖNEMİNDE İSTİHDAMDA ARTIŞ SÜRDÜ”

Cümhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, dezenflasyon süreciyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, “Eylül ayı itibarıyla toplam istihdam 33 milyonu geçti. Dezenflasyon sürecinin beraberinde getirdiği yavaşlatıcı etkilerine rağmen, 2024 yılının ilk üç çeyreğinde istihdam ve işgücüne katılım artışı devam etti.” dedi.

“MEVDUAT DOLARİZASYONU SON 8 YILDA GÖRÜLEN EN DÜŞÜK SEVİYEDE”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKM’deki erimeye dikkat çekerek “29 Kasım itibarıyla KKM’nin toplam mevduat içindeki payı, geçen yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 26,2’den yüzde 6,6’ya düşerken, Türk Lirası mevduatın oranı yüzde 57,3’e tırmanmıştır. Mevduat dolarizasyonu ise yüzde 36,1’e gerileyerek, 2015 yılından bu yana en düşük seviyeye ulaşmıştır.” şeklinde konuştu.

“KALICI FİYAT İSTİKRARI HEDEFİMİZ”

Yılmaz, 2025 yılında enflasyonla mücadelede hedeflerinin OVP ve Enflasyon Raporu’ndaki seviyelerle uyumlu olacağını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Dezenflasyon sürecini başarıyla tamamlayarak tek haneli enflasyon seviyelerine ulaşmayı ve kalıcı fiyat istikrarı dönemine geçmeyi tasarlıyoruz. Fiyat istikrarı, yatırım güvenini artıracak ve ekonomik büyümeyi destekleyecektir. Bu doğrultuda, adil gelir dağılımını sağlamak için fiyat istikrarının temin edilmesi en öncelikli hedefimizdir.”

“TÜRKİYE DÜNYA İHRACATINDA PAYINI ARTIRDI”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 2024 yılı Ocak-Kasım döneminde ihracatın geçen yıla göre yüzde 2,5 oranında arttığını belirterek, “Ülkemiz 2023 yılında 255,6 milyar dolarlık rekor ihracat gerçekleştirmiştir. Böylelikle Türkiye, dünya ihracatından aldığı payı yüzde 1,07 seviyesine çıkarabilmiştir.” ifadesini kullandı. Yılmaz ayrıca, “İhracatımız, dünya genelindeki belirsizliklere ve jeopolitik sıkıntılara rağmen başarılı bir performans göstermektedir. 2025’te 279,6 milyar dolara ulaşmayı öngörüyoruz.” dedi.

Cevdet Yılmaz, istihdamla ilgili politikalarının devam edeceğini belirterek, “Üç yıl içerisinde istihdamda yıllık ortalama 758 bin kişi artış ve işgücü katılım oranının yüzde 56’ya ulaşması hedefimizi sürdüreceğiz.” vurgusunu yaptı.

“CDS PRİMİ DÜŞME EĞİLİMİNİ DEVAM ETTİRİYOR”

Yılmaz, fiyat istikrarını sağlamaya yönelik dezenflasyon sürecinin devam edeceğini belirterek, “Türkiye’nin kredi temerrüt takası (CDS) primi, 2024 yılı içerisinde gerileme göstererek Şubat 2020 seviyelerine kadar düşmüştür.” dedi. Yılmaz, ayrıca “İzlenen politikalar, finansal piyasalardaki belirsizliklerin azalması ve fiyat istikrarı sayesinde CDS priminin Kasım 2024’te 256 baz puan düzeyine indiğini aktardı.”

Yılmaz, 2025 yılı bütçe teklifi ile ilgili bazı rakamları paylaşarak, “2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinin giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olmasını öngörüyoruz. Bütçe açığının ise yüzde 3,1 oranına ulaşması beklenmektedir.” bilgisini verdi. Yılmaz, geçmişteki faiz harcamalarını mali disiplinle azaltma hedeflerinde bulunduklarını da sözlerine ekledi.

“ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA SÜBVANSİYON DEVAM EDECEK”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, vatandaşlara daha uygun elektrik ve doğalgaz sunma adına kaynak ayıracaklarını belirtirken, “2024 yılı itibarıyla mesken aboneleri için yaklaşık yüzde 60 oranında sübvansiyon uygulanmıştır. 2025 yılı için de 472 milyar lira kaynak tahsis etmeyi planlıyoruz. Eurostat verilerine göre, 2024 yılının ilk yarısında Avrupa’da hane halkına en ucuz elektrik ve doğalgaz sağlayan ülke Türkiye olmuştur.” dedi.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir